Wereld Muziek Concours 2022

Wereldkampioen 1e divisie fanfare

Fanfare De Eendracht Den Ilp is Wereldkampioen 1e divisie fanfare. Onder leiding van dirigent Marcel Visser wist De Eendracht op het Wereld Muziek Concours (WMC) met haar optreden op vrijdag 22 juli het hoogst totaal aantal punten te behalen: 94,17 punten . Voor het verplichte werk Paradise Cave 93,33 punten en het gekozen werk Ouroboros 95 punten. Het WMC-programma bestond uit het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot ‘Ouroboros‘ van componist Zoran Rosendahl.

Het WMC is een blaasmuziekfestival met wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Daarnaast programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft.

Programma WMC

De Eendracht Den Ilp komt uit in de 1e Divisie Fanfare en speelt op vrijdag 22 juli in De Rodahal in Kerkrade. Onder leiding van dirigent Marcel Visser repeteert het orkest al sinds begin dit jaar hard aan drie prachtige muziekstukken. Het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot ‘Ouroboros‘ van Zoran Rosendahl.

Ouroboros (Zoran Rosendahl)

Fanfare De Eendracht gaf componist Zoran Rosendahl de opdracht om speciaal voor deelname aan het WMC een werk te schrijven. We vroegen Zoran iets meer te vertellen over zijn compositie ‘Ouroboros’

Zoran: “Dat China een fascinerend land is zullen weinig mensen ontkennen. Dat het een interessante en zeer lange geschiedenis heeft staat vast. Prachtige kunst, architectuur en een fantastische keuken. Maar elke medaille heeft ook een keerzijde…Het totalitaire aspect binnen de Chinese cultuur kan zich bij tijd en wijle in zeer schrikbarende verschijningen uiten. Zo ook de nieuwsberichten die wij mondjesmaat binnenkrijgen over de situatie van de Oeigoeren in de westelijke provincie Xinjiang.

Culturele assimilatie. Dat is wat daar op dit moment plaatsvindt en waar ‘Ouroboros’ over gaat; de ene cultuur die de andere volledig domineert en probeert te transformeren tot deze opgaat in de ander. Dit concept uit zich in de tientallen ‘heropvoedingskampen’ die op dit moment in gebruik zijn in het westen van China. Volgens de Chinese overheid zijn die nodig om extremisme tegen te gaan. De Verenigde Naties schatten dat daar op dit moment meer dan 1 miljoen mensen worden vastgehouden tegen hun wil. Deze penibele situatie waarin de Oeigoeren zich bevinden beschrijf ik in mijn nieuwe werk ‘Ouroboros’.”

Lees hier het interview met Zoran over zijn compositie ‘Ouroboros’

Eendracht Den Ilp WMC 2017
Fanfare De Eendracht Den Ilp tijdens deelname WMC in 2017

Paradise Cave (Jan de Haan)

De 31 kilometer lange, prachtige Thien Duong-grot (oftewel Paradise Cave) , gelegen in een van de nationale parken van Vietnam, werd pas in 2005 ontdekt.

Toen componist Jan de Haan deze buitenaards aandoende plek bezocht, maakten de grootsheid en adembenemende pracht van dit natuurwonder zo veel indruk op hem dat hij zich geïnspireerd voelde om dit werk te schrijven. Hij beleefde Paradise Cave als kunst, maar dan in miljoenen jaren gecreëerd door de natuur. Thuis zette hij zijn indrukwekkende ervaring om in muziek, wat resulteerde in een kleurrijk en spectaculair concertwerk voor fanfareorkest. Paradise Cave is opgedragen aan het Wereld Muziek Concours (WMC).

Ascension (Tom Davoren)

Ascension ontleent zijn naam aan de inspirerende ‘Red Bull Stratos Jump’ door Felix Baumgartner’s in 2012. De eerste skydive in vrije val vanuit de stratosfeer.

Ascension is opgedeeld in twee doorlopende delen, die zowel het stijgende als dalende deel van de sprong vertegenwoordigen. Van een kalm en langzaam ontvouwend eerste deel, opgevolgd door een ‘adrenaline-aangedreven’ scherzo. In lijn met dit contrast bouwt ook de technische moeilijkheidsgraad en intensiteit voor de solisten geleidelijk aan op. Vergelijkbaar met de fysieke ervaring van Baumgartner tijdens zijn sprong.

Ascension werd in opdracht gecomponeerd voor Central Band van de Royal Air Force (VK) en Brass Band van Battle Creek (VS) voor optredens met solisten Steven Mead, Chris Jaudes en Ben Godfrey.

Scroll naar boven